map of china ai-wei-wei-02

Aj Vej-vej-múzeumot akar létrehozni egy amerikai műgyűjtő

Christopher Tsai New York-i pénzügyi szakember a kínai képzőművész 40 alkotását vásárolta már meg 1970 óta. A múzeumot minden bizonnyal New Yorkban akarja életre hívni – adta hírül a The Art Newspaper online kiadása.

A férfi elmondta, hogy terve még korai stádiumban van, egyelőre még gyűjteményének bővítésén dolgozik. Az ötletet azokból a magánkézben lévő múzeumokból merítette, amelyek gyűjteményeiket egyetlen képzőművész alkotásaira alapozzák.

Tsai, akinek apja kínai, úgy vélte, hogy a képzőművészeti alkotások árának “robbanása” gyengébb minőségű munkákat eredményezett más kortárs kínai képzőművészek esetében, és emiatt “sokan kiesnek a küzdelemből”.

Tsai férjével, André Stockamppel közösen gyűjt. A Stockamp Tsao Gyűjteményben – mások munkái mellett – találhatók ritka tintarajzok Aj Vej-Vej korai időszakából, köztük egy Sanghaji utcarészlet 1979-ből, de a kollekció része a művész világhírű Kínai térképe, amelyet 2006-ban készített lerombolt Csing-dinasztia-korabeli templomok fagerendáiból.

 
There are no comments

Add yours

Loading...