logo

Elindult az Europeana 1989 projekt Magyarországon

Magyarországon is elindult az Europeana 1989 elnevezésű projekt, amelyet az Europeana, Európa digitális könyvtára, múzeuma és archívuma indított el. Ez arra ösztönzi az európai embereket, hogy osszák meg tapasztalataikat, történeteiket, illetve képi és tárgyi emlékeiket a vasfüggöny leomlásának idejéből – közölte az OSA Archívum szerdán az MTI-vel.

Emlékeztetettek arra, hogy a 2012-ben kezdeményezett projekt során eddig több országban is rendeztek gyűjtőnapokat, amelyekre sokan elhozták fotóikat és emléktárgyaikat, hogy azok digitalizálva bekerüljenek az Europeana 1989 gyűjteményébe. Ez a sorozat folytatódik most Magyarországon.
A projekt célja, hogy egyedülálló, mindenki számára hozzáférhető archívumot hozzon létre az 1989-es változásokról, amely személyes történetekből, fényképekből, videókból és hangfelvételekből áll. Bárki hozzájárulhat ehhez a gyűjteményhez a saját emlékeivel, akár a különböző, részt vevő országokban megrendezett gyűjtőnapokon, akár a projekt weboldalán keresztül – mutattak rá.

Megjegyezték: tavaly az Europeana 1989 Lengyelországban, a balti államokban és Csehországban folytatott gyűjtési kampányt, amelyek során több mint 6 ezer, 1989-hez kapcsolódó tárgyat és személyes emléket sikerült összegyűjteni és digitalizálni.

Magyarországon a következő helyszíneken és napokon tartják a gyűjtőnapokat: Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára május 23-24., Soproni Múzeum május 30-31., Budapest, OSA Archívum szeptember 5-6.

Az Europeana 1989 magyarországi projektvezetője az OSA Archívum. A szervezők gondoskodnak arról, hogy a gyűjtőhelyszíneken digitális másolatok készüljenek a tárgyakról az utókor számára, így azok megmaradnak az eredeti tulajdonosoknál.

Az Europeana 1989 tizenegy partnerintézmény, valamint a Historypin és az Europeana együttműködésével jött létre. Az Europeana 2008-ban indult, és ma már mintegy 30 millió dokumentumot tartalmaz.

Az OSA Archívum a kommunizmust, a hidegháborút, az emberi jogi mozgalmakat és emberi jogok megsértésének eseteit dokumentáló anyagokat őrző nemzetközi intézmény. Az OSA elkötelezett az archívum elméleti és gyakorlati kérdéseinek kutatása, illetve az innovatív archiválási módszerek és eszközök mellett, és támogatja az olyan nyilvános programokat, amelyekben a felhasználók gyűjtik és hozzák nyilvánosságra a történelmi forrásokat.

A Historypin kezdeményezése a weboldalán lehetővé teszi mindenki számára, hogy feltöltse képeit, videóit, hangfelvételeit és történeteit, illetve ezeket egy meghatározott dátumhoz kötve kitegye a Historypin világtérképére.
There are no comments

Add yours

Loading...