Napló – 7.

Martfű Város Önkormányzatának képviselő-testülete posztumusz „Martfű város díszpolgára” címet adományozott dr.Bakonyi Péternek a város 2006-2010. közötti polgármesterének 2014. augusztus 20-án.
Tizennyolc évesen elkerült Martfűről. Bölcsész- és jogi diplomát szerzett, letette a jogi szakvizsgát. Két nyelven, angolul és franciául társalgási szinten beszélt, de jól beszélte és értette az orosz és a német nyelvet is. Iskolái elvégzése után különböző önkormányzati szakigazgatási területeken dolgozott, volt ügyintéző és jegyző. Ezzel egyidejűleg tanított az ELTE-n magyar jogtörténetet. A Jogtörténeti Szemlébe rendszeresen írt recenziókat.
Ezekkel az előzményekkel jött vissza 2006 nyarán-őszén Martfűre polgármester-jelöltnek többek, köztük az én kezdeményezésemre is. Szerencséjére (szerencsétlenségére?) megválasztották Martfű polgármesterének.
Polgármesteri munkája mellett sem adta föl a tanítást. Ekkor már a szolnoki főiskolán tanított gazdasági jogot magyar és angol nyelven.
Most is csak azt mondhatom, hogy az ilyen kvalitású fiatalemberek vagy maradnak a fővárosban, a főváros közelségében, vagy mennek külföldre, de legkevésbé vissza a szülővárosukba. Ő visszajött.
Amikor megválasztották polgármesternek, két-három év arról szólt, hogy Martfű elkerülje a csődhelyzetet, megpróbálja stabilizálni gazdaságilag-pénzügyileg a helyzetét.
2006-2010 között a város ötszázmillió forint körüli adósságot dolgozott le úgy, hogy a ciklus végére közel háromszázötven millió forintos többlete lett. És közben pályázott folyamatosan és fejlődött a város.
Ezekre az eredményekre is figyelemmel 2010-ben közel kilencven százalékos szavazati eredménnyel választották újra polgármesterré. Az általa is támogatott képviselő-jelöltek is elsöprő többséggel kerültek a képviselő-testületbe.
Örök szívfájdalma volt, hogy a martfűi közéletben a legtöbb támadást, bántást jobboldali pártok tagjaitól kapta, fideszesektől és jobbikosoktól. Keresztény érzelmű, jobboldali beállítottságú ember volt, amivel sosem hivalkodott.
Annyi más mellett gondnoka volt a helyi református gyülekezetnek.
A 2010. évi önkormányzati választásokat követő néhány nap múlva váratlanul elhunyt. El se tudjuk képzelni, milyen élet zárult le ilyen tragikus hirtelenséggel!
Dr.Bakonyi Péter rendkívül képzett, művelt polgármestere volt a városnak.
Ilyen előzményekkel érdemelte ki a posztumusz díszpolgári címet harmincnégy éves korára. Ilyenre nem is tudok másik magyarországi példát.
Szellemi örökségét közel négyezer kötetes könyvtárával emlékszoba őrzi a martfűi városi könyvtárban.
Egy felmérés alapján elmondható, hogy négy évvel a halála után is a legismertebb, legelfogadottabb személyiség Martfűn. Beépült a város történetébe és a helyi köztudatba.
Életem egyik legnagyobb ajándéka, hogy ismerhettem, barátja és munkatársa lehettem.
There are no comments

Add yours

Loading...