kiállítás

Egy kiállítás, meg egyebek…

 

kiállítás a programfüzet címoldala Végh Gusztáv 1928-as metszetének felhasználásával készült…

A zenekedvelőként a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumról, vagy a hozzá tartozó, rendezvényterem, a – Kultea rendezvényeiről már hallhattunk néhányszor… A néhány éve még a pesti Bazilika mellett működő intézmény és alintézménye ugyanis nem először adott helyt a hanglemezek, a zene, a dzsezdzsesszjazz különféle stílusainak, a műfajhoz köthető tárgyak, ipartörténeti emlékek, kultúratöréneti összegzések bemutatásának. Mindez elsősorban a Simon Géza Gábor és a múzeum jó kapcsolatának köszönhető! Emlékeztetőül: gondolok itt a magyar hanglemezgyártást bemutató kiállításra („Csillogó fekete lemezen…” – 2008-9.-ben)!

SGG Simon Géza Gábor (következő könyve főszereplőjével)

A Képes Magyar Jazztörténet címmel megrendezett kiállítás megnyitójára az óbudai, korona-téri múzeumépületben került sor 2015. november 12-én. A kurátorok: dr. Bajnai Klára, Kiss Imre és Simon Géza Gábor jelenlétében  Doncsev András (Nemzeti Kulturális Alap alelnöke) tartotta a megnyitót a szépszámú, a termeket teljesen megtöltő közönségnek! A mostani kamarakiállítás – 2 kis terem – terjedelme viszont nem adott olyan széles lehetőséget a rendezőknek, mint a hanglemezgyártás-történeti kiállítás egykoron!

kiállítás3

A kis termek falait – néhol a plafonig! – beborították a dokumentumok. Láthatunk képeket, plakátokat, festményeket, lemezborítókat a falakon, és néhány jellegzetes tárgyat, hangszert a beszögellésekben. A zseniális rendezés miatt mégsem tűnt mindez zsúfoltnak. A kiállítási katalógus pedig színvonalas mestermunka.

katalógus7

A megnyitón is elhangzott, hogy a kiállítás NEM csak a termek fix tárgyait mutatja, hanem kapcsolódó rendezvényekkel is szolgál. Például a megnyitás után a Bohém trió koncertjét hallgathattuk. De a zárás – 2016. április 24. – is koncerttel-tervezett: akkor a külföldön élő Csík Gusztáv együttese lép fel. De az előzetes tervezet szerint – a koncertek mellett – lesz itt még könyvbemutató vagy dzsezjazzkutatási konferencia is.

plakát Egy plakát a falon…

Szóval, érdemes a hely honlapját vagy az aktuális műsorfüzeteket is tanulmányozni, mert a múzeumigazgató – Kiss Imre – ígérete szerint az előzetesen meghirdetett dátumokon kívül is terveznek még koncerteket. Az pedig hab a tortán, hogy a múzeumi belépő mellett a koncert látogatása nem igényel többletköltséget.

  1. XII. 10. Libisch Károly

Bohémek Közönségfoto az eseményen…

jiállítás 2 Egy beugróban…
There are no comments

Add yours

Loading...