img452

Konferencia és hanglemezek: még mindig egy kiállításhoz kapcsolódóan, 1.rész

Magas színvonalú, előremutató rendezvénysort produkált a Vendéglátóipari Múzeum a Krúdy-negyedben megrendezett dzseztémájú kiállítással. Talán először: a kiállítás magában is figyelem-felkeltő volt (lásd az írásomat róla e fórumon: Egy kiállítás, meg egyebek…). Hogy koncertek kapcsolódtak hozzá, ez már a szervezőket dícséri. De hogy – ritka kivételtől eltekintve! – a kiállítás nyitvatartási idejében hetente rendezzenek ingyenes dzsezkoncertet a múzeum színháztermében (Kultea), az már eléggé nagyvonalú gesztus volt.

Aztán: volt egy egésznapos dzsezkutatási konferencia, melynek végeztével a napot élő lemezfelvétellel zártuk! Ez már valami: ezek nem mindennapos események! Mindez Simon Géza Gábor nevéhez kapcsolódóan. Persze, nem ő játszott a koncerten, hanem a Szabó Sándor vezette zenekar…

De menjünk sorra. Simon úr saját kutatómunkájának kezdetét 1964-re datálja. Bár én személyesen őt csak 1982 óta ismerem, elhiszem ezt neki. Közös munkánk a sikondai dzseztáborokkal kezdődöt 1984-ben, amelynek ő volt a művészeti vezetője, főszervezője. Ekkor már 2 könyv megírása volt a háta mögött, és a Magyar Jazzdiszkográfiája is komoly előkészületeknél tartott – s ez végül háromszor került kiadásra egyre bővebb, vastagabb formában (1988., 1994., 2000.). Jómagam első cikkem megírását, vagy első zenei előadásomat neki köszönhetem (1984.)

Simon Géza Gábor a sajtótájékoztatón

Simon Géza Gábor a sajtótájékoztatón

1991.-ben fogalmazódott meg az igény először egy dzsezszövetség megalakítására (Gonda János szervezésében alakítottuk meg akkor a Magyar Jazz Szövetséget), majd ezen belül került sor a dzsezkutatással foglakozó részleg létrehozására (többek között Turi Gábor, Simon Géza Gábor, Nemes Nagy Péter és jómagam résztvételével). 1992-ben, mikorra kinőtte a kutatás a M.J.Sz.-en belüli, szűkített mozgásteret, 10 fő (kutató, újságíró, zenész és szervező) – Gál Gábor, a Hotelinfo KFT akkori igazgatója ötletére és szervezésében! – megalapította az önálló Magyar JazzKutatási Társaságot. Természetesen Simon Géza Gábort bíztuk meg a vezetésével. Azok az idők persze mozgalmasnak számítottak, hisz országosan 5, a dzsez műfaját is zászlójára tűző zenei szövetség is alakult, nagyjából egyidőben. Közülük csak azok működtek hosszabb ideig, akiknek sikerült egy karizmatikus vezetőt és szervezőt kiállítani (MJKT,  Kecskeméti Jazz Alapítvány, illetve a Magyar Blues Társaság), vagy amelyik betagozódott valamely hivatalos szervezetbe (pl. a Zeneművészek Szövetségébe – M.J.Sz).

Ezekről is szó esett – persze nagy vonalakban, s nem ennyire részletesen! – azon a könyv- és lemezbemutató sajtókonferencián, amelyet 2016. április 21.én tartottak a Kulteában.

A könyv az első magyarországi nemzetközi dzsezkutatási értekezlet egésznapos rendezvénye – 2016. március 11., Kultea – előadásainak a szövegszűjteménye. Bővítmény, vagy kivonat, hiszen a könyv nem tartalmazhatja az előadásokon elhanzott zenéket, képeket, továbbá az előadások maximált 20 perces határok közé voltak szorítva. Olvasható tehát a 12 szerző előadásának gépelt, stilizált formáját, esetenként az előadás vázát képező tanulmány. A kötetett a kiadvány szerkesztője, az előszó írója: Simon Géza mutatta be.

Érdemes – mintegy – kedvcsinálónak megemlíteni a kötet tanulmányait – a konferencia elhangzási sorrendjében:

Zipernovszky Kornél: …fáradhatatlan bohóc és mókamester – Earl Gannstaff nyomában

Rainer Künzler (Ausztria): A Two Jazzers hanglemezfelvételei

Csányi Attila: „Zongoraszóló, ritmuskísérettel”. Elfelejtett zongoristák

Halper László: Legendás roma muzsikusok a magyar jazz első generációjában

Jávorszky Béla Szilárd: A magyar cigány muzsikusok tüze

Nemes Nagy Péter: A blues Magyarországon

Szabó Sándor: Az improvizációról mélyebben

Molnár Dániel: A jazz és a swing szerepe az 1949-52 közötti pesti revükben

Binder Károly:  Jazztanszék 1965-2015

Simon Géza Gábor: Egy lezárt életmű: Benkó Sándor és a Benkó Dixieland

Retkes Attila: Kettős mérce: Debrecen és Szeged jazzélete 1980 körül

Iván Csaba: A jazz szerepe a Médiawave fesztivál győri időszakában 1991-2009

Tehát impozáns szerzői névsor, különböző fajsúlyú, de csöppet sem szokványos témákat boncolgató irományok. Történeti, esztétikai és szociológiai munkák. Magas színvonalon.

S hogy a könyv hol kapható? Sehol! Mert a kiadvány üzleti forgalomba NEM hozható! De az érdeklődők azért ne adják fel, mert a kiadás székhelyén (Magyar Vendéglátóipari múzeum), vagy a MJKT elnökénél, Simon Géza Gábornál érdeklődve találhatnak megoldást a problémára, amennyiben persze a könyvből még léteznek szabad példányok!

Szolnok, 2016. V. 5.
There are no comments

Add yours

Loading...