Szösszenetek címlap

A harminckilencedik! – Simon Géza Gábor új könyvéről!

Az általam eddig nem ismert Gramofon-könyvek sorozatban jelent meg a  neves dzsezkutató, zenetörténész, az idén 70. életévében járó Simon Géza Gábor 39. kötete. A könyvbemutatónak a mára már megkerülhetetlen dzsezhelyszín, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum korona-téri színházterme, a Kultea adott otthont 2017. január 06-án. A sorozatról persze – amely 2001. óta jelen van(!?) a magyar kulturális könyvkiadásban – szinte semmit sem tudtam meg, viszont Simon eme legújabb kötetét nagy örömmel vettem kezembe. S nemcsak azért, mert ez a kötet a fiatalságom néhány meghatározó eseményéhez is kapcsolódik – hanem a szerzőhöz fűződő barátságom okán is…

S itt álljunk meg egy percre. Mert a kulturális életben 1967-óta jelen lévő szerzőtől akármekkora, és sokféle tematika szerinti cikkgyűjteményt is olvashatnánk, de ez esetben a válogatás olyan sokszínű képet ad munkásságáról, amely túlmutat a napi megfeleléseken és a pillanat múlandóságán. Számomra a cikkek, tanulmányok előadások ma is – olykor 30 év után újraolvasva! –hihetetlen frissességgel tárnak elénk régenvolt eseményeket, zenetörténeti korszakokat, az adott kor lenyomatát. Tehát a cikkek megírása mellett a válogatást végző szerkesztők lehengerlő profizmusával is szembesülhettünk amellett, hogy képet kapunk egy megkerülhetetlen kutató olykor vitára-ingerlő, viszont mindig alapos és tényszerű kutatásainak eredményeiről, olykor tényleg „meredek” következtetéseiről! De ezen meredekségekről 10-15 év múltán általában kiderültek, hogy „van bennük valami”, és a tények makacs dolgok.

A Szösszenetek címen megjelent könyv felépítése szerint a „Cikkek” fejezettel indul: a legkorábbi anyag 1967-es megjelenésű! Ezt a „Jazzkelet” követi, majd a ”Tanulmányok, előadások” következnek. Olyan olvasmányok, melyek egykorú megjelenése szinte követhetetlen volt a napi-, heti-, havilapok tömkelegében; tehát rengeteg felfedezésre-váró anyaggal találkoztam magam is. És található 7, eddig kiadatlan cikk is, köztük a nyáron elhunyt Csányi Attila munkásságát bemutató anyag!

A kötet Simon Géza írásai mellett a szerző munkásságával foglalkozó cikkeknek is hely adott, így többek között Hollós Máté, Bércesi Barbara, Komlós Jozzy, Sinkovics Ferenc stb. írásaiból, Simon munkásságával foglalkozó 13 anyagban ad némi ízelítőt („Simon Gézával készült interjúk”). A kötet legvégén pedig Diszkográfia, Válogatott bibliográfia és Névmutató segít a tájékozódásban.

S hogy egy kicsit hazabeszéljek: jó volt olvasnom egykori magamról is az anyagokban! Bár könyvemről – Feketére festve – Szabó Gábor életének bio-diszkográfiájaSimon megállapította egykoron, hogy az „az érdeklődőknek és a szakmának megkerülhetetlen” (vagy máshol:  “…alapvető jelentőségű kötete“); mégis ez ügyben kissé kétkedő vagyok, mert például a A magyar jazz története (Kossuth Kiadó, 2014.) vagy más, Szabó Gábor művészetét  is ismertető, később  (1993. után) megjelent műben e kiadvány létéről nincs említés. Bízom benne, hogy ezen kívül a szerző más „tévedését” a gyűjtemény nem tartalmazza!

Tehát: zenetöténeti, diszkográfiai, esztétikai kérdésekben ez a könyv nagyon jó cikkek gyűjteménye, iránytmutató gondolatokkal, felvetésekkel. Méltó egy több, mint 50-éves publicisztikai tevékenységet szemléltető bemutatására! A magyar zenetörténet iránt érdeklődőnek és kutatónak egyaránt ajánlott kézikönyve lehet!

rrégebbi könyvek fényképei

Simon Géza Gábor: »Szösszenetek« – a jazz- és a hanglemeztörténetből

Gramofon könyvek – 2016. – Retkes Attila Kulturális Értékteremtő Kft.

448 oldal.

 

Libisch Károly, Szolnok, 2017. január 31.
There are no comments

Add yours

Loading...