Bacsik-kötet

A harmadik gitáros!

Egy titokban megjelent könyvről…

 

Simon Géza Gábor 2016-os kötetével teljessé vált a XX. századi, nemzetközi jelentőségű magyar gitárosok bemutatásának könyvsorozata. Kezdődött 1993.-ban a Szabó Gábort bemutató kötettel (Libisch Károly: Feketére festve – Szabó Gábor gitárművész bio-diszkográfiája), 1999-ben a Zoller Attila kötet következett (Simon Géza Gábor: Mindhalálig gitárZoller Attila élete és művészete), 2016-ban pedig a Bacsik Elek életrajz (Simon Géza Gábor: Esős évszak – Bacsik Elek bio-diszkográfiája, 1926-1993)!

Szabó Gábor-kötet

E kötetek közül viszont csak 1 nevezhető normális – azaz boltban kapható! – könyvnek; a Zoller Attilát bemutató. A másik 2-vel viszont némi gond akadt! Kezdem a legkorábbival, a Szabó-kötettel, aminek első kiadása eleve két változatban készült, puha fedéllel, színes papírra. Majd tovább, 1996-ig további 2, javított tartalmú és keményfedelű kötet készült belőle, továbbá 2011.-ben az első kiadás reprintje is megszületett. Mindegyik alapvetően fénymásolat volt, könyvkötő által bekötve! Ennek oka egyszerű: akkotájt az országban NEM volt olyan kiadó, ami leányregény vagy krimi (stb.) helyett felvállalta volna egy ismeretlen szerző ismeretterjesztő művét egy itthon akkor szinte ismeretlen zenészről! És most, 2016-ban a Bacsik-kötettel sincs minden rendben: mert a normális kinézetű és igen színvonalasnak tűnő, kétnyelvű – magyar-angol – kiadványra feltűnő helyen rányomtatták: „Kereskedelmi forgalomba nem hozható”!

Kötet Zoller Attiláról

Tehát az új Simon-kötetet NE keressétek a legális elárusító helyeken. Persze, a szerző eddigi munkásságában – a 39 megjelent könyve között! – akadtak eddig is furcsaságok.  Voltak csak kiállításon kapható kötetek, csak rendelésre forgalmazottak, fénymásolt kiadványok, ingyenes megjelenések, stb. Tehát a jogi és egyéb túlkorlátozások őt (sem) akadályozták a mondandója közzétételében, csak felesleges és értelmetlen akadályokkal nehezítették amúgy sem egyszerű életét! Most csak a legfrissebb köteténél – A zenetudomány mostohagyereke – betartó ARTISJUS baromtojásait nevesíthetném, de az idő folyamán voltak még mások is, olykor egész széles társadalmi bázison!

Tehát itt egy olyan kötet, mely teljesen beleillik a simoni életműbe. Kellően alapos, tárgyszerű, – és a szerző stílusának megfelelően – olykor csapongó kitérőkkel tarkított! A kitérőkért köszönet, de Bacsik Elek életének történései is elég kalandosak egy jó könyv megírásához! S hogy a szerzőnek ez most ez nem teljesen sikerülhetett, az Bacsik életének, munkásságának olykor eléggé hézagos fellelhetőségének köszönhető! Mert hiába az alapos diszkográfusi munka, a szinte reménytelenül hiányos és össze-vissza adathalmazok kikutatása a lemezfelvételek, lemezgyárak környékéről, ha még így is évek maradtak ki Bacsik életfolyamából.

Sziszifuszi munka, mely kiinduló pontja lehet egy egyszer teljesebbé váló Bacsik életrajznak, amelyből esetleg majd néhány szóban olyan alapinformációkat is megtudhatunk majd, hogy a gitáros magánéletébe mikor és honnan került bele egy feleség, miért nem tudott semmit haláláig sem a lányáról, vagy hogy is volt avval a 3 év katonai szolgálattal?! Szóval van még mit kiegészíteni, csak félő, hogy a hiteles források felbukkanásának – az idő előrehaladtával, a kortársak barátok halálával! – egyre kisebb az esélye!

Simon Géza Gábor letett hát az asztalra egy olyan kötetet, mely egy nagy magyar\cigány muzsikus művészetéről, életéről ad összefoglaló képet, és alapokat biztosít a további kutatásokhoz. A kétnyelvű könyv nagy és fontos munka, melynek végén a Simonnál már megszokott alaposságú névmutató, bibliográfia és diszkográfia is található! Kár, hogy a kiadó mindezt csak közületeknek, könyvtáraknak, szakmabelieknek teszi elérhetővé! Kérdés, hogy hányan élnek majd – és élnek-e – eme lehetőséggel?!

A könyvhöz tartozó sugárlemez-melléklet Bacsik Elek itthoni felvételeiből válogat. Az 1943-47. közötti tánczenei felvételeken NEM Bacsik játéka volt a középpontban, tehát ne várjunk el szólókat tőle, sőt némelykor még az is valami, ha a hotolása egyáltalán hallható. (A lemez 19-20. számában azért szólózik is egy kicsit!) Viszont a zenék hangzása alapján némely felvétel igencsak megkérdőjelezi az egyes magyar dzsezszakmai körökben eléggé elterjedt azon idejétmúlt nézetet, miszerint a múlt század ’60-as évei előtt itthon nem játszottak dzsezt!

A Magyar JazzKutatási Társaság néhány kiadványa – ezen  könyvmelléklet előtt is cáfolta már a fentebbi, bigott állítást. Hallgassuk tehát e nagyszerű zenéket, a dzsezt, a dzsezes tánczenét és kuplékat. A könyvet pedig forgassuk, akár tanulságul, akár lemezgyűjtési forrásmunkaként!

 

Szolnok, 2017. február.

Bacsik-kötet hátoldalThere are no comments

Add yours

Loading...