A lemezcsomat címoldala

MAGYAR VONATKOZÁSÚ DZSEZLELETEK, 1905-2015

Lemezismertető, lemezbemutató írásaimban a lemezalbum zenéjét többször végig szoktam hallgatni, esetleg elemezni, mielőtt leírom a véleményem. A most bemutatandó Jazz hungaricum 1905-2015 című, sugárlemezes gyűjteménynél ettől eltekintek! A díszdobozba csomagolt 10 darab hanglemez, 140 különböző előadócsoport – egyes daloknál olykor 2-3, külön is jegyzett előadó működött közre! – 191 száma ugyanis már pontos megnevezésével is kitöltené a bemutatáshoz eltervezett keretemet. Azt meg talán mondani sem merem, hogy csak a jelentősebb számokról írt ismertetés sem férne bele bármilyen értekezésbe… Egyébként meg az albumok egy részével kapcsolatosan meg írtam is a Librarius-ba egy szösszenetet:

http://blog-n-roll.librarius.hu/2016/07/25/konferencia-es-hanglemezek-2-resz/

Tehát itt ez a lemezcsomag, ami egyszerűen megnézve is impozáns, lenyűgöző, egyedülálló jelzőkkel illethető. Ha valaki érdeklődik a magyar dzsez – és elődzsez! – története iránt, annak kötelező ezt a polcára tenni és egyszer az életében végighallgatni a Pannon Jazz márka más, ilyen témájú lemezeivel együtt. Túl azon, hogy azért az archív, múltszázad-eleji zenefelvételek nem igazán hifik (hogy finoman mondjam), ismeretbővítő szerepük mégis felbecsülhetetlen értékű.

Az egyes, műfaji és kultúrtörténeti szempontok szerint összeállított albumok nem adnak, NEM adhatnak teljes és összefoglaló ismeretet a magyar dzsez előadóiról, fő vonulatairól! Ahogy a címben is fogalmaztam – és amely cím a hungarikum szó jelentéséből következően magyar vonatkozású\eredetű anyagok\leletek listáját, leltárát is jelenti! – , ezen leletek elsősorban a kevésbé ismert\hozzáférhető zenék bőségszaruja! Mivel a válogatás nem törekszik (a fellelhető zenék mennyisége miatt nem is törekedhet!) teljességre, így el kell fogadnunk a válogatást végző személy – ez esetben Simon Géza Gábor – ízlését, szemléletét és szakmai tudását ez ügyben! Viszont a nemzetközi jogdíjrendszer miatt sok alapvető fontosságú név és mű kimaradt a gyűjteményből!

Persze Simon Géza köre és a „hivatalosnak kikiáltott” szakma évtizedes vitáiban nem akarnék e kiadvánnyal kapcsolatosan állást foglalni (ezt majd megteszik a csahos bértollnokok!): de azért akad az elődzsez vagy a dzsezes tánczene és szvin területéről olyan a felvételek között, amely műfajilag\stilisztikailag nem teljesen egyértelmű! Ez a dzsez műfajában nem ismeretlen, hiszen a műfaj fejlődése számtalan esetben eléggé meghökkentő elemeket is magába foglalt története során (dzsez-pank, nu dzsez, és így tovább!), amely zenei elemek dzsezbeli „elfogadása” bizonyos fokig a dzseztörténet kezdeteinél lévő zenei elemeknél is átértékelést kell eredményezzem (ha most igen, AKKOR miért nem kérdésköre – temészetesen a történetiség figyelembe-vételével!?)! Ebben az esetben EZ a gyűjtemény egy zenetörténeti szemezgetés olyan zenékből, amelyeknek köze VOLT vagy LEHETETT a műfaj hazai fejlődéséhez. Magyar előadók, zeneszerzők, alkotásai. Ha innen nézzük, akkor Simon Géza Gábornak teljesen igazan van a válogatásnál.

Viszont a díszdoboz címe így önmagában eléggé megtévesztő! Mert arra a 10 lemezre igaz a meghatározás, amit benne van, de ami kimaradt: az a több muzsika! Márpedig voltak és vannak olyanok a magyar zenei palettán, akik beírták magukat az egyetemes magyar dzseztörténetbe! Elég talán csak Szabados György nevét említenem, aki bőven hungarikum, és egyedülálló csillag a XX. század magyar zenéjében! Persze a terjedelmi okok – és a már említett jogdíjrendszer! – igencsak behatárolták a válogató lehetőségeit, de talán egy következő 10-lemezes doboz ezt a problémát is megoldhatja, végigkalauzolva hallgatóit a dzsez egyes stílusain! Én szívesen látnék még gyűjteményeket a modern dzsez, a szabad dzsez, a fúziós zene, etno-dzsez stb. stílusaiból is; de ez az óhajom most NEM témája a cikkemnek!

Amíg viszont ezek nem kerülnek kiadásra, hallgassuk meg ezeket a tematikus csomagokat, melyek a magyar zenei élet alábbi zenéiből adnak ízelítőt:

  • regtájm {ragtime}: 1 lemez
  • dixilen {dixieland}: 1 lemez
  • szvin {swing}: 2 lemez
  • magyarok a világban: 2 lemez
  • magyar zeneszerzők: 2 lemez
  • korai modern dzsez: 2 lemez
  • A dobozhoz egy 62-oldalas, kétnyelvű – magyar, angol – ismertetőfüzet készült, mely minden lemezhez és minden számhoz a lehetőségek szerinti információt ad (előadók, számcímek, zeneszerzők, zenekari tagok, felvételi idő, első megjelenések).

Tehát – mint a felsorolásból is látható – ez a lemezcsomag még csak a kezdete valaminek! Hogy lesz e folytatás? Ez talán – Simon Géza Gábort ismerve! – nem lehet kérdés! A választ viszont az idő adja meg, a lehetőséget pedig a támogatók!

Mert nélkülük nem megy!

A lemezcsomag hátoldala

 

A kiadvány üzleti forgalomba nem került! Viszont az érdeklődőknek a Magyar Jazzkutatási Társaságnál, Simon Géza Gábor címén lehetőségük van igényelni:          sgg@jazzkutatas.eu     info@pannonjazz.hu

 

—————————–

cím:                       Jazz Hungaricum, 1905-2015         (CD 1-10)

kiadó:                    Jazz Oktatási és Kutatási Alapítvány, Magyar JazzKutatási Társaság, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

lemezmárka:       Pannon Jazz – PJ 5000 (2016)

előadók:               ~170, mintegy 140 csoportba rendezve.

zeneművek:         191 szám

támogatók:      Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
There are no comments

Add yours

Loading...