30223255_2026875530674658_1501290761_o

Az eltitkolt koncert – Bori Viktor együttese Szolnokon

Dzsezkutatóként, újságíróként és aktív koncertlátogatóként ledöbbentem azon az eljárásmódon, ahogy a szolnoki Agórában a hangversenyrendezéshez hozzáállnak. 2018. április 6.-án egy futólag elejtett információ szerint: aznap este Bori Viktor együttese lép fel Szolnokon. A XX. utazási kiállítás megnyitója volt éppen, így végigjárva a kiállítást és az épületet, megpróbáltam valami konkrétumot megtudni az eseményről (mellékeltem az épületegyüttesben kitett két, azonos plakátok egyikét, amit találtam), de majd 1 óra alatt – a dzsezeseményeket és Bori Viktor ceglédi koncertjeit is hirdető standnál – több telefonhívás ellenére – sem tudtak felvilágosítással szolgálni!

Ellenőriztem a másik 2 szolnoki koncerthelyszín műsorát is, de nem akadtam nyomára az eseménynek! Míg végül, a kezdés előtt 5 perccel az egyik kiállító jelezte, hogy kezdődik a koncert, és ők – mint kiállítók – bemehetnek rá, és engem is be tudnak vinni! Ezek után a 2. számnál csatlakoztam kiállító barátomhoz. A bő 25 nézőből 6-an voltak mindössze a nem kiállítók (s az 1 órás koncert végére mintegy 8-an elmentek a kiállítók közül). „A legegyszerűbb dolog az, hogy nyernek egy pályázatot, megkapják rá a pénzt, eljön a zenekar; – és onnantól kész a dolog! Hogy van-e közönség, mennyien vannak, az tulajdonképpen senkit sem érdekel többé! Minél kevesebben vannak, annál egyszerűbb lebonyolítani egy eseményt!” –  Ezek a gondolatok jutottak eszembe akkor!

A Cam Bori hármas Szolnokon (Gál Gábor fotója)

A fellépő együttes CAM BORI TRIÓ néven hirdette magát, melyben Bori Viktor (villanyzongora, szintetizátor) mellett Banai Szilárd (dobok) és Megyaszai István (basszusgitár) szerepelt.

Bori Viktort majd 20 éve nem hallottam muzsikálni, ezért nagyon kíváncsi voltam a produkcióra. Viktor a fender-zongorája tetejére még egy vokodert is felpakolt, és finom futamokból építkező zenéjével igazán értékes perceket szerzett hallgatóinak! A műsora javát saját számokból játszotta,  (köztük az első lemezéről a Martinette is elhangzott), de eljátszották népszerű Fiesta-t Chick Coreatól is.

A zenekar tagjai közül én a basszeros produkcióját emelném ki, aki igazán finom dallamvonalaival, rögtönzéseivel megfelelő társa volt Viktornak. A DJABE egykori dobosa játékával már más volt a helyzet. Az még elfogadható lett volna, hogy Banai Szilárd rakdobos múltja okán kissé hangosabb dobmeneteket hoz, de az igenis eléggé rosszul hatott, hogy az erősítéssel nem kompenzálták az erőteljesebb hangokat, és így a zongorista játéka időnként elveszett a dobpüfölés mögött. Persze, ez az erősítés egy jólszvinelő dobos esetén sem lett volna tökéletes, de így a hangzás nem volt élvezetes (érdekesség: a keverőpult az egész koncerten üresen, ember nélkül dolgozott).

Utólag persze a hálón találtam egy plakátot, időpontokkal is, mellette szövegként: Ha eddig hiányoltad a pesti jazz klubok magával ragadó varázslatos világát Szolnokon, akkor van egy örömhírünk számodra! Útjára indítjuk a Nem Csak Jazz sorozatot. Első fellépő a Finucci Brothers Quartet. Erre most mit kell lépnem? Mert a plakáton erről a formációról és koncertről semmi nincs!!?

A neten talált plakát!

  1. IV. 09.There are no comments

Add yours

Loading...